- Szkoła
- Informacje
- Pracownicy
- Fundusz Socjalny
-
- Komunikaty
- Wnioski
- Dla Nauczycieli
- Wydarzenia
- Osiągnięcia
- Dokumenty
- Inne
- Strzelectwo
W dniu 22.10.2019 w Szkole Podstawowej Nr 1 w Sulechowie odbyły się wykłady dla uczniów klas 7 pt. „Food Power - energia i zdrowie w żywności”. Spotkanie poprowadziła dr Justyna Korycka-Korwek - Dyrektor Instytutu Nauk o Żywności i Agrotechniki UZ oraz Kierownik Laboratorium badania żywności LOIiWA Sp. z o.o.
Tematy spotkały się z ogromnym zainteresowaniem uczniów, którzy aktywnie uczestniczyli w dyskusji, zarówno zadając pytania, jak i opowiadając na te zadane przez prowadzącą.
Na wykładach poruszono aspekty zdrowego odżywiania. W kwestii zdrowej i zbilansowanej diety omówiono błędy żywieniowe i przekazano informacje na temat zdrowych nawyków żywieniowych i zasad prawidłowego żywienia. Podkreślono także wagę aktywności fizycznej i omówiono jej rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zwrócono szczególną uwagę na produkty dodające „zdrowej” energii, podkreślając jednocześnie zagrożenia jakie niesie za sobą „zła” dieta.